Bewitched a historical Swedish coin from ”Härjedalen”

 

Historik:

Häxjakterna och den masshysteri som gjorde att hundratals kvinnor oskyldigt dödades är ett mörkt kapitel i svensk historia. Härjedalen är ett område i Sverige där häxhysterin var värst. Man anklagade och brände kvinnor och en del män på bål.

… Strax efter övertagandet drabbades det fortfarande norsksinnade Härjedalen av
häxjakt, själva startskottet till häxjakten i Sverige uppstod då Gertrud Svensdotter pressad av den svenske kyrkoherden anklagade MäretJonsdotter (Stor-Märet) från Lillhärdal för häxeri 1668. Stor-Märet nekade bestämt mot anklagelserna och försökte försvara sig in i det sista, men till ingen nytta. Hon blev den första att brännas på bål, på Spångmyrholmen. Därefter spred sig häxjakten som en farsot genom Sverige, mycket på grund av svenska präster och jurister som bidrog till omfattningen av det hela. De kommande åren hölls åtskilliga processer mot häxor i landskapet, i Lillhärdal stod inte mindre än 56 personer anklagade vid ett tillfälle. Härjedalshäxor kunde påträffas i varje by. Ofta var det barn som anklagade vuxna. De sade sig ha blivit lurade att följa med på nattliga aktiviteter färdandes på upp och ned-vända djur såsom hästar, kor eller getter. En ung jänta, Sigrid Svensdotter angav sin gamla farmor för häxeri och Blåkulla låg självklart på andra sidan Kölen, i Norge, där även härjedalingarnas sympatier låg.

 

Mynt design. ”Alrunan”

Inspirerat av Margit Sandemos smycke,
 
Alrunans frukter omnämns redan i
Gamla Testamentet, bland annat i Höga Visan kapitel 7, som kärleksäpplen (dudaim
). Frukterna ansågs verka som ett afrodisiakum med en stärkande effekt på könsdriften. Alrunan hade stor betydelse inom den tidiga grekiska medicinen. Enligt Dioskorides brukade mandragoraroten kokas i vin och ges till dem som plågades av smärtor och sömnlöshet, eller som intöcknande medel inför operativa ingrepp.

Inom häxkonsten anses alrunans rot vara oumbärlig vid förtrollningar på grund av sitt innehåll av drömframkallande essenser. Enligt äldre legender som var i omlopp skulle alrunorna uppkomma ur "den ofrivilligt låtna säden av en renlevnads ung man som fått ända sitt liv i galgen". En annan legend sa att roten skulle frambringa ett hjärtskärande skri när någon försökte dra upp den ur marken, och den som drog skulle då ögonblickligen falla död ner. För att klara sig undan detta skulle man binda fast alrunan i svansen på en svart hund. På så sätt skulle endast ett hundliv förspillas för varje alruna. Europeisk alruna ansågs hålla särskilt hög kvalitet och betingade ett högt pris som konserverad rot. Efterfrågan motsvarade inte alltid tillgången, och förfalskningar förekom. Vanligen skars de falska alrunorna ur hundrovor. Alrunans rot kan med lite fantasi till sitt utseende likna en naken människokropp och har ofta tolkats magiskt. Exempelvis ansågs alrunan om den användes som amulett ha förmågan att väcka kärlek och underlätta förlossning. Det var inte ovanligt att rötterna kläddes i kläder som en docka. Roten ansågs bringa lycka till ägaren under hela hans levnad, men han var tvungen att före sin död sälja amuletten till lägre pris än vad han själv givit, i annat fall skulle han förlora sin själ. Den som hade fått alrunan till skänks var för alltid fast i den ondes grepp. (Säljs myntet vidare ska det alltså säljas för lägre summa och inte ges bort)

Rotens medicinska verkan kommer av ett antal verksamma alkaloider, bland de viktigare kan nämnas atropin, skopolamin och hyoscyamin.

Baksidan: Symbol Wicca från 16-1700 talet

Ovanlig symbol i samband med wicca(häxor). De vanligaste wicca symbolerna har fem eller sju uddar.

Symbolerna runt om I cirklar är; Silver, guld, eld, planeter, etc. Delar av vad en häxa har i sina brygder eller ”besvärjelser”

Texten i bakgrunden kommer från en gammal skriven ”besvärjelse”

 

Meningen med myntet:

Alla goda häxor/trollkarlar kan använda den då de står i valet av att välja om man ska laga till en brygd eller om man ska kasta en besvärjelse på det de vill göra.

Goda häxor/ trollkarlar värnar om naturen, livet och gemenskapen. Genom att snurra på det inre myntet så kan hon/han då göra sina val. Ödet bestämmer vad hon/han ska göra.

 

Detta mynt är gjort i tanke på Sveriges historik och att värna om livet, naturen och gemenskapen. Myntet är skapat för landsdelen Härjedalen. Det ska gå att bära det som ett smycke om man vill det. Det ska även gå att ”sätta personlig prägel” på det genom att själv eller smycka det med färdiga delar till smycket (Kommer senare).

 

Förhoppningsvis ger myntet / smycket dig lycka, välstånd och harmoni.

 

 -Nenne